Eten

Voedsel weggooien is zonde van het geld en het milieu. Omdat het product pas aan het eind van de keten verloren gaat, wordt met het afval ook veel energie ‘weggegooid’. Afval levert zo een extra bijdrage aan de klimaatverandering.

Bij de voedselproductieketen hebben we het vaak over ‘van grond tot mond’. In werkelijkheid haalt een derde deel van de verse producten nooit die mond. Producten gaan voor of tijdens de oogst verloren, of anders bij bereiding, transport of opslag. Fabrikanten gooien producten weg als ze bij- of restproducten overhouden. Supermarkten gooien producten weg die over datum zijn. De consument gooit ook nog eens een vijfde van zijn boodschappen weg. Bij elkaar opgeteld is dat heel veel verspilling.

Wist je dat:
• Bij de productie van voedsel 30 – 50 % niet in het eindproduct terecht komt?
• In een gemiddeld huishouden 8 – 11 % van het eten wordt weggegooid? (botten, theezakjes, stronken en schillen e.d. niet meegerekend)
• Meer dan de helft van het weggegooide voedsel wordt verbrand en zo bijdraagt aan de milieuvervuiling?












Jaarlijks gooien we veel voedsel weg omdat we:
• meer hebben gekocht dan nodig
• meer hebben gekookt dan nodig
• het niet op tijd opkrijgen
• het niet goed bewaren
• denken dat we er ziek van worden

Een gemiddeld Europees gezin gooit ruim 659 euro per jaar weg…

Opdracht – individueel
Weggooitest [2]
Je hebt 2 weken lang bijgehouden hoeveel er thuis wordt weggegooid. Ben je verbaasd over de hoeveelheid? Tel alle getallen van je invullijst bij elkaar op (per categorie!) en vul ze in op de resultatenlijst (die krijg je van de leerkracht). Hoeveel euro gooi je per jaar weg totaal? Wat zou je kunnen veranderen om geld te besparen en het milieu te sparen?


Tips:
• Maak een boodschappenlijstje, denk vooruit
• Doe boodschappen met de fiets of lopend in plaats van met de auto
• Kies voor groenten en fruit van het seizoen
• Houd de deksel op de pan bij het koken
• Gooi zo min mogelijk eten weg


=> Extra